Waar vind ik rechtenvrij materiaal?

Rechtenvrij materiaal vinden

Tegenwoordig bestaat het grootste percentage van ons leven uit online werken, online vriendschappen en het overdragen van online informatie, zij het door sociale netwerken of websites en weblogs.

Aan de andere kant wordt het de gewone mens niet gemakkelijker gemaakt om te delen of te plaatsen wat hij of zij wil, vanwege de auteursrechten op geschreven-, audio en beeldmateriaal.

Dat maakt het bloggen er niet leuker op, aangezien we niet allemaal uit de voeten kunnen met Photoshop of een film- en fotocamera.

Er zijn voorbeelden van mensen zoals jij en ik, die model staan voor de straffen die uitgedeeld kunnen worden bij het overschrijden van auteursrechten. Zulke voorbeelden proberen mensen angst aan te jagen zodat mensen zich wel twee keer achter het oor krabben eer ze nog iets illegaal downloaden of andere rechten schenden.

Schandpaal

Een goed voorbeeld van een man die aan de wettelijke schandpaal wordt genageld, is Joel Tenenbaum uit Massachusetts, die 31 nummers had gedownload, maar omdat hij dat deed via een P2P-programma (Peer to peer = ieder gedownload stukje bestand wordt onmiddellijk door het programma weer gedownload door anderen), werd hij aangeklaagd door de R.I.A.A. (Recording Industry Association of America), en zij eisten van Tenenbaum dat hij $ 21,774 per gedownload liedje zou betalen. Dat komt voor 21 nummers neer op een misselijkmakend bedrag van $ 675,000. Gelukkig bestaan er op het internet ook manieren om vrijuit te kunnen bloggen en gebruik te maken van materiaal dat door de makers vrij wordt gegeven om te kunnen worden gebruikt, zelfs voor commerciële doeleinden.

Creative Common licenties

Je moet er even voor gaan zitten, maar de Creative Common licenties bestaan uit vier bouwstenen:

  1. Naamsvermelding,
  2. Niet-commercieel,
  3. GeenAfgeleideWerken,
  4. GelijkDelen

Waar vind ik vrij te gebruiken materiaal?

Nu je een beetje op de hoogte bent van de licenties die er bestaan, wil natuurlijk weten waar je materiaal voor je blog kunt vinden? Het meeste vrij te gebruiken materiaal mag je gebruiken, mits je een bronvermelding erbij plaatst, dus wie de maker is en eventueel welke licentie eraan hangt.

Een paar voorbeelden van websites waar je Creative Commons-materiaal kunt vinden, zijn: Google Op bijv. Google Images/Afbeeldingen kun je een trefwoord invoeren en vervolgens rechtsboven op het wieltje klikken. In het dropdownmenuutje kies je voor “Geavanceerd zoeken”. Op het volgende scherm kun je het gezocht materiaal verder specificeren, maar onderaan bij “Gebruiksrechten” kun kiezen uit meerdere opties:

  • niet gefilterd op licentie
  • onbeperkt te gebruiken of te delen
  • onbeperkt te gebruiken of te delen, zelfs commercieel
  • onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen
  • onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelfs commercieel

Klik vervolgens op één van de zoekresultaten en je ziet waar de afbeelding te vinden is. Klik dan op “Pagina bezoeken” en je vindt op de volgende pagina ook de licentie die gehanteerd moet worden bij gebruik van het materiaal. Creative Commons Search Op Creative Commons zelf kun je ook zoeken in verschillende bronnen, al is het niet echt een zoekmachine, aangezien CC zelf geen contrôle heeft over de aangeboden resultaten. Van ieder zoekresultaat dat je vindt, moet je je dus nog wel vergewissen van de licentie die eraan hangt.

Overige bronnen voor vrij te gebruiken materiaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *